Polyoma virus en voeding

Hier kunnen vragen en tips over de voeding geplaatst worden.

Moderators: debby1972, Nicky, Hélène, Esther67, *wendy*

Plaats reactie
Gebruikersavatar
kitty
Berichten: 13788
Lid geworden op: 25 mei 2010 22:01
Locatie: Vlakbij het winkelcentrum.

Polyoma virus en voeding

Bericht door kitty » 20 jan 2014 15:45

Onder het mom een ieder doet wat 'ie er mee wilt. ;-)


Bron; volierevogels.nl

Het beroerde is dat deze virussen zich bij de grasparkieten jarenlang verborgen kunnen houden. Een quarantaineperiode van een paar weken na aankoop helpt dus niet, want de grasparkiet kan, hoewel de symptomen ontbreken, drager van het virus zijn en kan dat snel bij de bestaande stam overdragen.

Een keuring is mogelijk, maar dat is een bloedonderzoek dat de dierenarts niet ter plaatse eventjes onder de microscoop uit kan voeren. Bloedmonsters moeten naar het testlab worden opgezonden om daar te worden onderzocht, daardoor kost een onderzoek naar de twee ziekten samen toch gauw zo’n 100 euro. U kunt dan wel dierenvriend zijn, maar 1200 euro voor zes paar Budgerigars is domweg niet te doen. Helaas is bovendien met name polyoma zo verspreid dat de kans op een ‘schone’ grasparkiet klein is.

Medicatie is er niet. Wel zoekt een aantal laboratoria naar een serum voor elk van de ziekten. Ze zijn al ver op de goede weg, maar het is nog niet toepasbaar. Een goede voeding kan echter de kans op actief worden van het virus wel verminderen. Daarom dacht men vroeger dat “kruipersziekte” een voedingfout was.De enige maatregel, maar dat kost u jaren, is zorgvuldig selecteren. Zodra een vogel ”niet goed is” moeten vader, moeder en alle kinderen weggenomen worden voor euthanasie. Helaas is de kans aanwezig dat u niets overhoudt.

Zodra een nieuweling zonder controle (100 euro!) bij de groep wordt geplaatst is alle zekerheid weer zoek. Voor de hobbyist blijft over dat de grote sterfte helaas moet worden geaccepteerd.


Bron Vogelproblemen A.van Kooten.

Het spreekt vanzelf dat in zeer goede conditie verkerende vogels een besmetting met het papovavirus beter weerstaan dan die waarvan de conditie te wensen overlaat. De snelheid van het aanmaken van de antistoffen blijkt erfelijk vastgelegd. Dit betekent dat er vogels zullen zijn die, als gevolg van een langzame aanmaak van antistoffen, (veel) minder weerstand zullen kunnen bieden aan deze ziekte. Dit verklaard ook waarom men lange tijd heeft veronderstelt dat French Moult een aandoening was die erfelijk bepaald werd. Een goede conditie van onze grasparkieten kunnen we verkrijgen door een voeding te verstrekken waarin in de juiste hoeveelheden alle stoffen voorkomen die het grasparkietenlichaam nodig heeft. Vanwege een artikel, die ik tegenkwam over French Moult, leg ik hier bewust het verband tussen een goede conditie en een goede voeding, samenvattend vertelt de schrijver van dit artikel namelijk het volgende:

Nadat hij geconfronteerd werd met een pop, die in twee ronden negen kruipers voortbracht en niet één gezond jong, kreeg hij van een ervaren kweker het advies om aan zijn eivoer de aminozuren Arginine*, Cystine* en Lysine-mono-hydrochloride* toe te voegen. Met als reden dat deze aminozuren te weinig in onze zaadmengsels voor komen. Het resultaat na toevoeging van de betreffende aminozuren was dat de pop die 100% kruipers gaf, geen kruipers meer kreeg. Toen hij de aminozuur-toevoeging staakte kreeg de pop weer 100% kruipers. Toen de bewuste aminozuren vervolgens weer in de voeding werden verstrekt, bracht zij weer een nest gezonde jongen groot. De schrijver veronderstelt vervolgens dat door toevoeging van de genoemde aminozuren de algehele weerstand bij de vogels toeneemt en daardoor voldoende weerstand geboden kan worden aan het ziekmakende papovavirus. Eén en ander lijkt nogmaals te bevestigen dat bepaalde voedingsstoffen een (levens)noodzakelijke rol spelen in het grasparkietenlichaam. Indien dergelijke voedingsstoffen ontbreken zal onherroepelijk de algemene weerstand van de vogel aangetast raken met als gevolg dat de vogel ziek wordt en of zal sterven. Dit is trouwens niet anders als bij de mensen waar immers ook bij voedingstekorten ziekten uitbreken. Denk in dit verband aan de (gruwelijke) beelden die we regelmatig voorgeschoteld krijgen uit derde wereld landen. Zijn het ook hier niet de kinderen (dus de jongsten) waarbij de weerstand, ingeval van voedingstekorten, het als eerste laat afweten. Willen we voldoende weerstand kunnen bieden aan ziekmakende virussen dan zullen in onze voeding alle levensnoodzakelijke voedingsstoffen aanwezig moeten zijn.

* Met de toediening van pure aminozuren moeten we oppassen.

De betreffende aminozuren kunnen het beste gegeven worden via een natuurprodukt. Om bovenstaand effect te krijgen kan aan een kilo ei-krachtvoer, 75 gram sojabloem en 200 gram boekweitmeel toegevoegd worden.

A. van Kooten


LINK NAAR EEN WEBSHOP WAAR ZOWEL HET SOJABLOEM ALSMEDE HET BOEKWEITMEEL VERKRIJGBAAR ZIJN.

http://www.dehoopklarenbeek.nl/web/inde" onclick="window.open(this.href);return false; ... Category=9
http://www.dehoopklarenbeek.nl/web/inde" onclick="window.open(this.href);return false; ... roduct=267
Afbeelding+ Verdina, Loano& Fiorello , Ambra,Marsala,Chiara,Figaro, Salvata, Moppie, Dusty, Fidelio, Floriano en Stamos
Afbeelding
Snowy+ 31.07.2011
Puffo + 04.09.2012
Gioia +25.12.2013
Perla +12.03.2014
Diamante 24.03.2014

Gebruikersavatar
Marcia
Berichten: 6550
Lid geworden op: 26 apr 2010 14:24
Locatie: Vosmeer
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Marcia » 20 jan 2014 20:26

Bij Gendika kost zo'n onderzoek geen 100 euro. http://www.gendika.nl" onclick="window.open(this.href);return false; voor meer info.
Groetjes!
Afbeelding
Wie het laatst lacht... ...heeft geen humor

Gebruikersavatar
kitty
Berichten: 13788
Lid geworden op: 25 mei 2010 22:01
Locatie: Vlakbij het winkelcentrum.

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door kitty » 21 jan 2014 00:56

[quote="Marcia"]Bij Gendika kost zo'n onderzoek geen 100 euro. http://www.gendika.nl" onclick="window.open(this.href);return false;"

Klopt Marcia Gendika beweert het volgende;Bron; Gendika laboratorium
Benodigd monstermateriaal:
Voor de detectie van PBFD-virus, Polyoma-virus en Pacheco-virus heeft het laboratorium van Gendika een bloedmonster (slechts een druppel is voldoende) nodig van de vogel. Monstername wordt over het algemeen via tussenkomst van een dierenarts uitgevoerd. Het is echter ook toegestaan om zelf de bloedmonsters aan te leveren. Benodigde bloedbuisjes sturen we u graag kosteloos toe. De kosten van een dergelijk onderzoek is meen ik 25 euro.Dit vind ik dus misleidend want is gebleken dat zeker in de lichtere polyoma gevallen vogels negatief uit de bus komen terwijl ze wel degelijk het Polyoma virus dragen.

Bron Kliniek voor vogels
Hoe betrouwbaar zijn de uitslagen van de PCR testen?Er zijn speciale testen ontwikkeld voor het aantonen van het Circo-virus als veroorzaker van PBFD, voor het Polyomavirus , voor het Herpes virus en voor Chlamydophila als veroorzaker van papegaaieziekte.

De meest toegepaste en meest betrouwbare methode voor het aantonen van een virus of chlamydophila is de PCR-test waarbij het DNA van de ziekteverwekker wordt aangetoond.

Het DNA is de drager van de erfelijke eigenschappen en daarmee heel specifiek.Bij vogels met ziekteverschijnselen of bij de aankoop van een vogel kan het voor de

hand liggend zijn om aanvullend onderzoek te doen.

Er kan daarbij worden gekozen worden voor bloedonderzoek al dan niet in kombinatie met een onderzoek van een uitstrijkje vanuit de cloaca, de gehemelte of van organen.

Ook kunnen veren onderzocht worden op het voorkomen van bijvoorbeeld PBFD.Als het laboratorium in het opgestuurde materiaal geen DNA van de ziekteverwekker heeft gevonden, krijgt de inzender een negatieve uitslag .

Als er wel DNA van de ziekteverwekker is gevonden krijgt de inzender een positieve uitslag.We moeten ons realiseren dat een negatieve uitslag niet per definitie betekent dat een vogel niet besmet zou zijn.


De uitslag van het laboratorium geeft, bij een negatieve uitslag, aan dat het virus DNA of het DNA van Chlamydophila in het opgestuurde monster niet is gevonden.Dat is natuurlijk plezierig maar het kan ook heel verwarrend zijn omdat er voorbeelden zijn van vogels met uitwendige verschijnselen van PBFD terwijl het bloedonderzoek negatief is.

Hetzelfde zien we bij het polyomavirus , het herpesvirus en chlamydophila.

Het is geen uitzondering dat het virus in dergelijke gevallen wel bij een dode vogel in de organen wordt aangetoond door middel van weefselonderzoek.Als de uitslag van de test negatief is terwijl de vogel wel besmet is met het virus wordt een dergelijke uitslag �vals negatief� genoemd.Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de uitslag.De uitslag wordt bijvoorbeeld bepaald door de tijd die is verstreken tussen het moment van besmetten en het moment van het afnemen van een monster. Ook kan het zijn dat het virus of de chlamydophila op dat moment niet in het bloed circuleert of op het moment van de monstername niet via de cloaca wordt uitgescheiden.
Het is ook bekend dat er verschillende varianten van een virus kunnen circuleren waarbij bijvoorbeeld het circo virus, dat bij lori�s problemen geeft, niet goed kan worden aangetoond met een bestaande PCR-test. Laboratoria moeten dan ook voortdurend alert zijn op de ontwikkeling van nieuwe varianten en daar de testen op aanpassen.

Hetzelfde speelt bij varianten van het Herpesvirus waarbij niet elke PCR test ook elke variant van het Herpesvirus kan aantonen.Een positieve bloeduitslag geeft aan dat het DNA van het virus of van Chlamydophila is gevonden. Een positieve uitslag moeten we dan ook uiterst serieus nemen en er van uit gaan dat de vogel is besmet met een virus of chlamydophila.Een positieve uitslag van een veermonster wil niet zeggen dat de vogel besmet is maar dat er in het veermateriaal virus DNA is gevonden. Het betekent wel dat de vogel in direct contact is geweest met het virus waarbij het raadzaam is om de vogel door middel van bloedonderzoek of evt. weefselonderzoek te laten onderzoeken.

Bij een dergelijke positieve uitslag waarbij de vogel niet besmet is, is er spraken van een vals positieve uitslag.Vanaf het begin dat deze testen beschikbaar zijn , is het advies om vogels die bij de aankoop negatief zijn 3 maanden opnieuw te laten testen.

Om die reden wordt aan kwekers geadviseerd om nieuwe vogels, die zijn aangeschaft, minimaal 90 dagen in quarantaine te houden en vervolgens opnieuw te testen.

Hetzelfde is feitelijk ook vn toepassing bij de aanschaf van een gezelschapsvogel als er al vogels in bezit zijn.Vanaf het begin dat deze testen beschikbaar via verschillende laboratoria kwamen zijn er misverstanden over de betrouwbaarheid van de uitslagen.

Er hoeft geen twijfel over te bestaan dat de testen betrouwbaar zijn.

Een PCR test is heel betrouwbaar. Dat is zeker als de uitslag positief is waarbij het DNA van de ziekteverwekker in het materiaal is aangetoond.Het interpreteren van een uitslag is niet altijd eenvoudig.

Het interpreteren wordt al helemaal gecompliceerd als het gaat om certificaten waarbij de kweker, verkoper/handelaar zelf het materiaal naar een laboratorium heeft gestuurd .

Het laboratorium zet op het certificaat de gegevens zoals deze door de inzender worden opgegeven.

In de praktijk betekent dit dat een handelaar 10 monsters van dezelfde vogel, waarvan bekend is dat deze gezond is, kan opsturen. Een inzender kan vervolgens van 10 verschillende vogels gegevens verstrekken, compleet met ringnummer.

De inzender krijgt dan 10 certificaten alsof het om 10 verschillende vogels gaat terwijl het materiaal maar van 1 vogel afkomstig is.

.

Het is toegestaan om bovenstaande tekst over te nemen en te publiceren onder volledige vermelding van de herkomst ,de achtergronden van de auteur en de datum.


Jan Hooimeijer DVM, CPBC ,
Vogeldierenarts/Avian Veterinarian
Afbeelding+ Verdina, Loano& Fiorello , Ambra,Marsala,Chiara,Figaro, Salvata, Moppie, Dusty, Fidelio, Floriano en Stamos
Afbeelding
Snowy+ 31.07.2011
Puffo + 04.09.2012
Gioia +25.12.2013
Perla +12.03.2014
Diamante 24.03.2014

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 21 jan 2014 13:30

Bloed en veren testen blijken totaal niet betrouwbaar te zijn. Bij lichte vormen (waarbij ernstige veeruitval te zien is) zijn de testen zelfs negatief.

Er zijn zelfs gevallen die in het ene lab positief en in het andere negatief waren.

De enige enigszins betrouwbare test is sectie en bepaalde kweekjes van de huid die niet bepaald eenvoudig zijn en goedkoop. Ook is er via sectie vaak te zien dat de vogel niet "gezond" is. Vaak hebben ze ook allerlei andere problemen wat ook de reden is dat ze niet bepaald oud worden.
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
kitty
Berichten: 13788
Lid geworden op: 25 mei 2010 22:01
Locatie: Vlakbij het winkelcentrum.

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door kitty » 21 jan 2014 15:26

Engelien schreef:Bloed en veren testen blijken totaal niet betrouwbaar te zijn. Bij lichte vormen (waarbij ernstige veeruitval te zien is) zijn de testen zelfs negatief.

Er zijn zelfs gevallen die in het ene lab positief en in het andere negatief waren.

De enige enigszins betrouwbare test is sectie en bepaalde kweekjes van de huid die niet bepaald eenvoudig zijn en goedkoop. Ook is er via sectie vaak te zien dat de vogel niet "gezond" is. Vaak hebben ze ook allerlei andere problemen wat ook de reden is dat ze niet bepaald oud worden.
:thumright: Dank voor de aanvulling. Het is zo jammer dat er geen uitleg bijstaat bij Gendika, en er zelfs geinsinueerd wordt dat de test betrouwbaar is.. Nu denken velen mensen ten onrechte maar te goeder trouw dat aangezien ze die test gedaan hebben die negatief gaf geen polyoma in hun bestand hebben. Dit helpt zeker niet om dit virus te beperken in de vogelwereld.
Afbeelding+ Verdina, Loano& Fiorello , Ambra,Marsala,Chiara,Figaro, Salvata, Moppie, Dusty, Fidelio, Floriano en Stamos
Afbeelding
Snowy+ 31.07.2011
Puffo + 04.09.2012
Gioia +25.12.2013
Perla +12.03.2014
Diamante 24.03.2014

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 21 jan 2014 16:01

Ik denk dat het ook niet meer te beperken is in de vogelwereld. Nagenoeg elke kweker krijgt er vroeg of laat mee te maken. Door alle handel, ruilen enz. is dat ook niet te beperken. Ben inmiddels van mening dat elke kweker polyoma heeft in zijn bestand. Door de weerstand hoog te houden en alleen met gezonde vogels te kweken en regelmatig bv. de ontlasting te laten testen enz. zorg je dat je geen polyoma jongen krijgt. En zowel dan zal men als kweker zo verstandig moeten zijn om deze jongen te euthanaseren zoals ook elke dierenarts adviseert. Dat is zeer zeker niet makkelijk maar als we gezonde jongen willen kweken wel van groot belang.
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
kitty
Berichten: 13788
Lid geworden op: 25 mei 2010 22:01
Locatie: Vlakbij het winkelcentrum.

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door kitty » 21 jan 2014 16:41

Engelien;
Ben inmiddels van mening dat elke kweker polyoma heeft in zijn bestand.

Helaas deel ik die mening ook.
Afbeelding+ Verdina, Loano& Fiorello , Ambra,Marsala,Chiara,Figaro, Salvata, Moppie, Dusty, Fidelio, Floriano en Stamos
Afbeelding
Snowy+ 31.07.2011
Puffo + 04.09.2012
Gioia +25.12.2013
Perla +12.03.2014
Diamante 24.03.2014

Gebruikersavatar
Marcia
Berichten: 6550
Lid geworden op: 26 apr 2010 14:24
Locatie: Vosmeer
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Marcia » 22 jan 2014 15:06

Ik ook dat polyoma, als het in bijna elk bestand al voorkomt, gezien moet worden als griep bij mensen. De een krijgt het sneller, de ander nooit, de een is er weken ziek van, de ander hoest alleen, en sommigen gaan er zelfs dood aan. Als je de weerstand van je vogels hoog houdt, dan zal polyoma misschien wel sluimerend aanwezig zijn, maar niet 'toeslaan'. Gaat het minder goed met je vogels, dan kan het zijn dat er sommigen zijn waarbij het virus zich openbaart en zich gaat verspreiden.

Wat de waarheid is van testen weet ik niet. Natuurlijk zal Gendika zeggen dat hun testen goed zijn, dit is immers hun werk en inkomen. Jan Hooimeijer zal ook zijn eigen ideeën en misschien eigen agenda hebben om zijn stuk te schrijven. Het blijft een feit dat we als hobbykwekers en houders nooit precies zullen weten wat er in onze vogels omgaat als het gaat om ziektes, virussen en bacteriën. Het blijven kwetsbare dieren die helaas niet het eeuwige leven hebben.

Ik laat mijn bestand 1x per anderhalf jaar testen door Gendika, of het 'zekerheid' geeft weet ik niet, maar ik blijf het toch maar doen.
Groetjes!
Afbeelding
Wie het laatst lacht... ...heeft geen humor

Gebruikersavatar
kitty
Berichten: 13788
Lid geworden op: 25 mei 2010 22:01
Locatie: Vlakbij het winkelcentrum.

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door kitty » 22 jan 2014 18:50

Ook met jou ben ik het eens Marcia, de manier waarop je het Polyoma virus beschrijft. Misschien werd het ook eens tijd om dit Polyoma taboe te doorbreken en er openlijk over te schrijven en te beseffen dat Polyoma in ieder bestand voor kan komen hoe goed je ook voor je dieren zorgt.
Afbeelding+ Verdina, Loano& Fiorello , Ambra,Marsala,Chiara,Figaro, Salvata, Moppie, Dusty, Fidelio, Floriano en Stamos
Afbeelding
Snowy+ 31.07.2011
Puffo + 04.09.2012
Gioia +25.12.2013
Perla +12.03.2014
Diamante 24.03.2014

Gebruikersavatar
Jessica G
Berichten: 2477
Lid geworden op: 14 jul 2011 22:06
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Jessica G » 10 mar 2014 20:46

Weet iemand toevallig de houdbaarheid van de sojabloem en boekweitmeel? Ik wil het bestellen als toevoeging voor het eivoer vanwege het prachtige informatieve bovenstaande verhaal maar vroeg me af in hoeverre ik hier een voorraadje van kan inslaan (om zo lagere verzendkosten te krijgen)...

Is er iemand die het op zo'n verpakking heeft staan toevallig?

Gebruikersavatar
Hélène
Moderator
Berichten: 23973
Lid geworden op: 29 mar 2007 23:08
Locatie: Capelle a/d IJssel

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Hélène » 10 mar 2014 22:39

Debby heeft voor mij vorige week nog verpakkingen van beiden mee gebracht en de uiterste gebruiksdatum is bij de ene januari 2015 en de andere februari 2015.
Voor altijd mijn hart verloren aan parkietjes.
Hoe meer hoe liever !
Afbeelding

Gebruikersavatar
debby1972
Moderator
Berichten: 14557
Lid geworden op: 20 mar 2010 22:04
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door debby1972 » 10 mar 2014 22:42

Heb je geen gezondheidswinkel in de buurt Jessica?
Afbeelding
Afbeelding
Lieve Fleur 5-7-2011 - 11-12-2011
Lieve Balou 10-5-2010 - 1-9-2012
Lieve Luna we gaan je nooit vergeten 8-9-2009 - 17-9-2013

http://www.baluna.nl

Gebruikersavatar
Jessica G
Berichten: 2477
Lid geworden op: 14 jul 2011 22:06
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Jessica G » 11 mar 2014 08:35

Op zich wel redelijk lang houdbaar dus. Maar een gezondheidswinkel, geen idee... Misschien wel, ga ik eens onderzoeken of die er is in zoetermeer en of ze het daar verkopen :-) Thanks beiden! :-)

Gebruikersavatar
*wendy*
Moderator
Berichten: 5039
Lid geworden op: 27 dec 2011 17:43
Locatie: Limmen
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door *wendy* » 11 mar 2014 09:53

Misschien staat er hier eentje bij die bij jou in de buurt zit: http://www.gezondheidswinkel.nl/vestigingen-21.aspx
Afbeelding
Mijn lieve kleine dondersteentjes!
Rust zacht, lieve Sky ***22/04/2008 - 09/11/2013***

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 11 mar 2014 10:05

Je kan het ook geven als zaden ipv als meel. Voor de parkieten die geen of weinig eivoer eten. Doen wij al een tijdje.
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
Jessica G
Berichten: 2477
Lid geworden op: 14 jul 2011 22:06
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Jessica G » 11 mar 2014 10:51

Net even gezocht en nagevraagd en een paar straten van waar ik werk zit gewoon een natuurwinkel :D
Vanmiddag maar even langs om te kijken voor het spul.

Goede tip Engelien, de zaden. Zal ik ook gelijk even naar vragen.

Gebruikersavatar
Hélène
Moderator
Berichten: 23973
Lid geworden op: 29 mar 2007 23:08
Locatie: Capelle a/d IJssel

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Hélène » 11 mar 2014 12:48

Ja boekweit is inderdaad te koop als enkelvoudig zaad, zo wel gepeld als ongepeld, maar soja is volgens mij alleen verkrijgbaar als poeder, dus die kan toch echt alleen maar door fruit paté of eivoer.

Of zijn daar nog andere optie voor mogelijk ??
Voor altijd mijn hart verloren aan parkietjes.
Hoe meer hoe liever !
Afbeelding

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 11 mar 2014 12:50

Soja is er ook als zaad.
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
Hélène
Moderator
Berichten: 23973
Lid geworden op: 29 mar 2007 23:08
Locatie: Capelle a/d IJssel

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Hélène » 11 mar 2014 12:55

Engelien schreef:Soja is er ook als zaad.
Die heb ik dan nog niet gevonden.
Het is ook zo jammer dat wanneer ik een site vindt waar ik het zou kunnen bestellen, ze meestal niet beiden hebben en ik dus 2x verzendkosten moet betalen.
Voor altijd mijn hart verloren aan parkietjes.
Hoe meer hoe liever !
Afbeelding

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 11 mar 2014 13:03

Ik heb sinds een week of twee een speciaal ruivoer met deze zaden er bij in samengesteld. En bij interesse is beide wel bij mij wel los te bestellen.
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
Hélène
Moderator
Berichten: 23973
Lid geworden op: 29 mar 2007 23:08
Locatie: Capelle a/d IJssel

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Hélène » 11 mar 2014 13:11

Ik heb zeker belangstelling, want gepelde boekweit kan ik aankomen en niet eens erg duur, maar sojazaad heb ik nog steeds niet gevonden.

Heeft het misschien ook nog een andere naam ??

Deze site heeft ook een groot assortiment zaden: http://www.europesecultuurvogelshop.nl/ ... zaden.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Voor altijd mijn hart verloren aan parkietjes.
Hoe meer hoe liever !
Afbeelding

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 11 mar 2014 13:21

Sojabonen noem je het.
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
kitty
Berichten: 13788
Lid geworden op: 25 mei 2010 22:01
Locatie: Vlakbij het winkelcentrum.

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door kitty » 11 mar 2014 19:10

Engelien schreef:Soja is er ook als zaad.
Even een kleine kanttekening ' hier en daar kunt u rauwe sojabonen vinden in de winkel. Glycine max is de wetenschappelijke naam, soja is een lid van de bonenfamilie. Maar u zult hard moeten zoeken. Waarom? Omdat sojabonen niet lekker zijn, slecht verteren en rauw zelfs giftig zijn voor de mens en voor de meeste dieren'

Ze zijn wel degelijk vers te koop bij toko's dus vandaar dat ik bovenstaande toch wilde vermelden.
Afbeelding+ Verdina, Loano& Fiorello , Ambra,Marsala,Chiara,Figaro, Salvata, Moppie, Dusty, Fidelio, Floriano en Stamos
Afbeelding
Snowy+ 31.07.2011
Puffo + 04.09.2012
Gioia +25.12.2013
Perla +12.03.2014
Diamante 24.03.2014

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 11 mar 2014 22:22

kitty schreef:
Engelien schreef:Soja is er ook als zaad.
Even een kleine kanttekening ' hier en daar kunt u rauwe sojabonen vinden in de winkel. Glycine max is de wetenschappelijke naam, soja is een lid van de bonenfamilie. Maar u zult hard moeten zoeken. Waarom? Omdat sojabonen niet lekker zijn, slecht verteren en rauw zelfs giftig zijn voor de mens en voor de meeste dieren'

Ze zijn wel degelijk vers te koop bij toko's dus vandaar dat ik bovenstaande toch wilde vermelden.

Heb sojabonen die behandeld zijn en daarmee geschikt zijn voor vogels. Ik haal alleen maar voeding die daadwerkelijk geschikt zijn en niet van natuurwinkels enz.
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
kitty
Berichten: 13788
Lid geworden op: 25 mei 2010 22:01
Locatie: Vlakbij het winkelcentrum.

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door kitty » 12 mar 2014 10:15

Engelien schreef:
kitty schreef:
Engelien schreef:Soja is er ook als zaad.
Even een kleine kanttekening ' hier en daar kunt u rauwe sojabonen vinden in de winkel. Glycine max is de wetenschappelijke naam, soja is een lid van de bonenfamilie. Maar u zult hard moeten zoeken. Waarom? Omdat sojabonen niet lekker zijn, slecht verteren en rauw zelfs giftig zijn voor de mens en voor de meeste dieren'

Ze zijn wel degelijk vers te koop bij toko's dus vandaar dat ik bovenstaande toch wilde vermelden.

Heb sojabonen die behandeld zijn en daarmee geschikt zijn voor vogels. Ik haal alleen maar voeding die daadwerkelijk geschikt zijn en niet van natuurwinkels enz.
Was ook absoluut niet als correctie voor jou bedoeld, maar niet iedereen heeft jouw kennis natuurlijk ;)) Ik heb het geplaatst omdat er mensen kunnen zijn die dit lezen en misschien de verse gaan kopen omdat die best makkelijk te vinden zijn bij toko's o.a. ;-)
Afbeelding+ Verdina, Loano& Fiorello , Ambra,Marsala,Chiara,Figaro, Salvata, Moppie, Dusty, Fidelio, Floriano en Stamos
Afbeelding
Snowy+ 31.07.2011
Puffo + 04.09.2012
Gioia +25.12.2013
Perla +12.03.2014
Diamante 24.03.2014

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 12 mar 2014 13:46

Was ook absoluut niet als correctie voor jou bedoeld, maar niet iedereen heeft jouw kennis natuurlijk ;)) Ik heb het geplaatst omdat er mensen kunnen zijn die dit lezen en misschien de verse gaan kopen omdat die best makkelijk te vinden zijn bij toko's o.a. ;-)
Ook niet zo opgevat hoor hahaha. was er van uit gegaan dat men het haalt bij winkels/shops bestemd voor vogels, aangezien de link van Hélène bijvoorbeeld.
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
Hélène
Moderator
Berichten: 23973
Lid geworden op: 29 mar 2007 23:08
Locatie: Capelle a/d IJssel

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Hélène » 12 mar 2014 15:22

Zouden de sojabonen en de boekweit van deze site dan dus niet geschikt zijn voor vogels ???

http://www.gekruid.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Voor altijd mijn hart verloren aan parkietjes.
Hoe meer hoe liever !
Afbeelding

Gebruikersavatar
*wendy*
Moderator
Berichten: 5039
Lid geworden op: 27 dec 2011 17:43
Locatie: Limmen
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door *wendy* » 12 mar 2014 15:29

Denk het niet, want er staat bij dat ze "onbewerkt en dus niet voorgekookt" zijn..

EDIT: bij de sojabonen staat dat in ieder geval ;-)
Afbeelding
Mijn lieve kleine dondersteentjes!
Rust zacht, lieve Sky ***22/04/2008 - 09/11/2013***

Gebruikersavatar
Hélène
Moderator
Berichten: 23973
Lid geworden op: 29 mar 2007 23:08
Locatie: Capelle a/d IJssel

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Hélène » 12 mar 2014 15:33

*wendy* schreef:Denk het niet, want er staat bij dat ze "onbewerkt en dus niet voorgekookt" zijn..

Oké, jammer !

Eindelijk een site gevonden die ze alle twee heeft en ook nog leuk geprijsd !
Voor altijd mijn hart verloren aan parkietjes.
Hoe meer hoe liever !
Afbeelding

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 12 mar 2014 15:53

Ze moeten inderdaad bewerkt zijn om ze geschikt te maken voor vogels. En daarom zijn ze dan ook wat duurder.

Ik kan ze mee bestellen en dan kost het het volgende

Sojabonen 1 kg 2.70E
Boekwijt ongepeld: 2,50
Boekwijt gepeld: 3,50
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
Hélène
Moderator
Berichten: 23973
Lid geworden op: 29 mar 2007 23:08
Locatie: Capelle a/d IJssel

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Hélène » 12 mar 2014 15:59

Engelien schreef:Ze moeten inderdaad bewerkt zijn om ze geschikt te maken voor vogels. En daarom zijn ze dan ook wat duurder.

Ik kan ze mee bestellen en dan kost het het volgende

Sojabonen 1 kg 2.70E
Boekwijt ongepeld: 2,50
Boekwijt gepeld: 3,50
Ik weet niet hoe vaak je bestelt Engelien, want ik heb er geen haast mee.
Voor als nog krijgen ze het momenteel in poeder of meel vorm via het eivoer.

Maar als ik weer jouw kant op kom, houd ik me zeker aanbevolen.
Voor altijd mijn hart verloren aan parkietjes.
Hoe meer hoe liever !
Afbeelding

Gebruikersavatar
Engelien
Gezondheid Expert
Berichten: 12984
Lid geworden op: 07 sep 2007 14:36
Locatie: Ochtrup (Dld)/Enschede
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Engelien » 12 mar 2014 16:04

Er zit niet echt een regelmaat in maar als ik tijdig weet hoe en wat dan is dat geen probleem. En een paar kilo extra heb ik meestal wel op voorraad.

Edit: Bij interesse zijn andere losse zaden ook mogelijk. Zo meng ik ook mijn eigen kweekvoer met extra toevoegingen.
http://www.grasparkieten-kweek.webs.com voor info en onze shop met o.a. voer en speelgoed. :Budgie2:
http://www.grasparkieten-boeken.webs.com voor informatieve grasparkieten boeken. :study:

Gebruikersavatar
Hélène
Moderator
Berichten: 23973
Lid geworden op: 29 mar 2007 23:08
Locatie: Capelle a/d IJssel

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Hélène » 12 mar 2014 16:51

Ik weet je te vinden Engelien en zodra ik weet dat Debby en ik weer jouw kant opkomen, of jij deze kant opkomt om als nog "Blijdorp" te bezoeken, laat ik het je bijtijds weten ! :smile:
Voor altijd mijn hart verloren aan parkietjes.
Hoe meer hoe liever !
Afbeelding

Gebruikersavatar
debby1972
Moderator
Berichten: 14557
Lid geworden op: 20 mar 2010 22:04
Contacteer:

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door debby1972 » 12 mar 2014 18:36

Ja heb ik ook wel interesse in,maar ik ben toch van plan een pakketje te bestellen bij Engelien,dus mocht zij niet binnenkort deze kant opkomen en wij niet in aanzienlijke tijd naar haar toe gaan,dan bestel ik gewoon wat mee.
Afbeelding
Afbeelding
Lieve Fleur 5-7-2011 - 11-12-2011
Lieve Balou 10-5-2010 - 1-9-2012
Lieve Luna we gaan je nooit vergeten 8-9-2009 - 17-9-2013

http://www.baluna.nl

Gebruikersavatar
Hélène
Moderator
Berichten: 23973
Lid geworden op: 29 mar 2007 23:08
Locatie: Capelle a/d IJssel

Re: Polyoma virus en voeding

Bericht door Hélène » 12 mar 2014 18:45

debby1972 schreef:Ja heb ik ook wel interesse in,maar ik ben toch van plan een pakketje te bestellen bij Engelien,dus mocht zij niet binnenkort deze kant opkomen en wij niet in aanzienlijke tijd naar haar toe gaan,dan bestel ik gewoon wat mee.
Oké Debby dat is goed, dan wil ik van beiden ook wel een kilootje ! :-D :smile:
Voor altijd mijn hart verloren aan parkietjes.
Hoe meer hoe liever !
Afbeelding

Plaats reactie