Nu het zo warm is.

Hier kunnen vragen en tips over de verzorging geplaatst worden.

Moderators: debby1972, Nicky, Hélène, Esther67, *wendy*

Gebruikersavatar
nancy
Berichten: 8036
Lid geworden op: 30 Nov 2007 18:53
Locatie: Ardooie, West-Vlaanderen
Contact:

Nu het zo warm is.

Berichtdoor nancy » 20 Jul 2014 10:25

Te warm voor de vogel en een zonnesteek. (BRON Thiely de Moor)

De lichaamstemperatuur van een papegaai is 42 graden.

Als het buiten dan te warm is voor ons is het nog niet direct warm voor dieren. Toch moet men alert zijn, de papegaai kan anders dan anders zijn. Daarom adviseren we te sproeien. We bedoelen met sproeien, een heerlijke nevel gewoon iedere dag . Zie dit meer als preventief en nu ook ter verkoeling.

Niet veel een beetje nevelen zolang de vogel rustig blijft is niet erg. Het is verfrissend en goed voor de veren en ze poetsen zich weer eens extra. Want water zet aan tot poetsen. Maar doe dit niet als de vogel al te warm heeft, want dan kan dit juist averechts werken. Hieronder even een uitleg.

In de natuur worden de vogels ook nat van de regenval na en tijdens de warme dagen.

Hier in Nederland genieten de vogel vaak extra, want het is normaal een nat land. Maar vergeet niet dat ze zich ook onder de bladeren verstoppen en zo het ergste nat tegen gaan. Men moet vogels niet vergelijken met de mens en de vogel zo in een douche zetten waar ze drijfnat worden. Dit is vaak geen gezonde
optie.

Ze mogen best vocht opnemen, en globaal nat worden, maar naar eigen wens en naar eigen behoefte. Men moet altijd rekening houden met verschillende situaties. Zoals met warme dagen als deze, vraagt dit om aandacht.

De lichaamstemperatuur van een vogel is 42° Celsius en zelfs bij warm weer moet het lichaam op 42°Celsius blijven. Dus een vogel die in een ruimte zit van rond de 30°Celsius heeft geen probleem zolang er geen extra inspanningen zijn. Wordt de temperatuur hoger dan zal de vogel zich weinig inspannen om zijn lichaam op 42°c te houden.

Is de temperatuur boven 42°c dan past de vogel zich aan. Hij gaat verkoeling zoeken. Of hij opent de veren zodat er lucht bij kan, dat koelt af. Je ziet dan dat de vogel zich bol maakt. En ook dat de vogel de snavel opent en gaat hij sneller ademen dan heeft de vogel het te heet. Dat kost energie, maar dat kan hij vaak goed zelf reguleren.

Dan is het wel jammer als u denkt ik spuit de vogel ff zeiknat. Vaak is afkoeling dan te snel, of de vogel vliegt weg wat nog meer energie kost. De
vogel moet dan weer zorgen door de afkoeling die veel te snel komt om zijn temperatuur weer optimaal op 42 graden te krijgen en dat kost weer energie. En hij moet zijn verenpak weer in orde maken.

Hij is dan helemaal van de “kaart” want hij kan met natte veren niet de temperatuur zelf regelen, bol zitten of zijn veren luchten. Vaak zie je dan dat ze ziek worden en aan de diarree geraken. Dus denk hier goed over na, zorg dat de omgeving van de vogel aangenaam op temperatuur is en geef de vogel dagelijks extra vers drink water en dan kan de vogel dat tot zich nemen en zich er mee koelen op zijn eigen manier.

Vogels hebben een dusdanig waterafstotend verenpak dat ze niet zomaar nat worden maar gaan de mensen de vogel onder een douche zetten met deze dagen vraag je om problemen. Geef ze een extra waterbakje ter afkoeling en verfrissing. U zult zien dat vogels zich niet vaak nat maken, of wassen als er hoge temperaturenzijn. Met deze dagen moet men de vogels rustig houden In de kweek gaat dat vanzelf, wij zien dan de vogel niet naar buiten komen. Ze komen pas naar buiten als de grootste hitte weg is en de zon vaak ook weg is.

Geef ze schaduw plekken in de tuin ( parasol). Onder een begroeiing zoals bij ons . Wij hebben de druif over de kooien, die de meeste warmte
tegen houdt. Vaak sproeien we dan wel als de zon weg is en het wat is afgekoeld.
Ook de vogels vinden het dan fijn om wat van dat sproeiwater mee te pikken. En dan halen we hier in Nederland vaak de 42 graden niet dus vaak maken we ons drukker dan nodig..

Moet er wel een kanttekening bij zetten voor de kweek Wij hebben pvc broedblokken en in 2007 hebben we meegemaakt dat er kuikens in de blok lagen in de buitenvolières. Buiten was het warm maar geen 40 graden.
Echter in de broedblokken was het veel hoger dan dat, misschien wel 50 graden.
Te laat zag ik dat de kuikens problemen hadden en een van de vogels was al overleden. Ik heb meteen de andere kuikens eruit genomen en laten koelen.
Ik ben er mee naar de dierenarts gegaan waar ze langzaam werden verkoeld en waar ze vocht kregen toegediend. Na enkele minuten ,(30) waren ze stabiel en gelukkig was ik er op tijd bij voor de overgebleven 2 kuikens. Toen hebben we boven de open buiten volières een extra afdak gemaakt voor verkoeling. En daarover heen gaat nu nog een stuk van de druif. Dus dat kan wel gebeuren als je niet weet dat een blok (pvc) veel warmer kan worden dan de buitentemperatuur die hij overneemt.
------------------------------------------------------------------------------------------

OPMERKING VAN MARIANNE

" wij spuiten 's morgens vroeg bij warm weer de bodem van de volières en zitstokken een of meerdere keren per dag nat , en als er een regenbuitje komt zie ik dat de vogels hier graag gebruik van maken de ene wat liever dan de andere. Niet alle papegaaien vinden het fijn maar kijk maar eens naar de valkparkietjes als het regens, allemaal met de vleugels wijd genieten . Bij een dergelijke natte ondergrond wel vaak reinigen in verband met bacterie-groei!
Maak je grote plannen voor later wat kleiner en begin nu!

Terug naar “De verzorging”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast